Skip to main content

NCERT Solutions For Class 12 Flamingo English Lost Spring-Stories of Stolen Childhood

Very Short Question's Solution (Mark 1,2)

1.Who is the writter of the prose ‘lost spring’?

Answer: Anees Jung is the writter of the prose ‘lost spring’.

2.What is Lost spring about ?

Answer: The story, “lost spring” deals with the deplorable condition of poor children who get forced to miss their simple joyful moments of childhood, because of their socio economics conditions.

3.Where was the original home of saheb’s family?

Answer: Saheb’s parents belonged to Dhaka in Bangladesh, where they lived amidst gree fields.They and the other rage pickers left their homes many years ago and migrated to India in search of a livelihood, as their homes and fileds were destroyed in storms.This forced them to come to India, Where they settled in the slums of seemapuri.

4.How much does saheb earn from his new job?

Answer: Saheb earn 800 rupees from his new job at the tea-stall.

5.Who is saheb?

Answer: Saheb is a poor ragepicker in the short story ‘The Lost’ spring by Anees Jung. His full name was Saheb-e-Alam which means ‘The lord of the Universe’ , who live in seemapuri.His family had migrated from Dhaka, Bangla Desh to India in 1971 with the hope of finding better life conditions.

6.Whom does the author encounter every morning in the street?

Answer:
The author encounter Saheb every morning in the street.

7.What does Saheb do everyday?

Answer: Every morning saheb scrounges for gold in the garbage dumps everyday.

8.What is saheb full name?

Answer: Saheb’s full name is Saheb-e-Alam.

9.Whom did Saheb observe at the neighbourhood club?

Answer: Saheb observed two young men dressed in white,playing tennis at the neighbourhood club.

10.What was saheb wearing when he was at the gate of the club?

Answer: Saheb was wearing tennis shoes and discoloured shirt when he was at the gate of the club.

11.Where is seemapuri?

Answer: Seemapuri is in the outskirit of Delhi, Only a few miles away from the city.

12.What did garbage mean to the children of seemapuri and to their parents?

Answer: Adults rag picking was only a means of survival but for children a lot of excitement was associated with the garbage ,Because they found unexpected things as a ten rupee note in the same.There was only a hope of coming across unexpected surprises and so garbage was wrapped in wonder for them.

13. Why are most ragpicking children bare-footed?

Answer: The narrator says most of the ragepicking children were barefooted because their lacking of money but it was like a tradition to them to bare footed.

14. How did saheb get the shoes he was wearing?

Answer: Saheb has got a pair of tennis shoes from a rich boy who has discarded them because of a hole in one of them.

He is extremely excited on taking in the shoes, because his dream has come true now of wearing tennis shoes.

15.What is the original Book from which the prose piece ‘Lost spring’ is an excerpt?

Answer: The prose piece ‘Lost spring’ is an excerpt from Anees Jung’s book titled “Lost spring,Stories of stolen childhood”.

Short Question's Solution (Mark 3)

1.What is the irony inherent in saheb’s full name?

Answer: The irony inherent in saheb’s full name is this: His full name is saheb-e-Aalm which means ‘Lord of the universe’ and ironically this Lord ran about barefoot accross the city, searching for garbage to collect recyclable plastic or the like. This constrast between the meaning of his name and the poverty-stiricken life is the irony of his name.

2.What is the author’s reply to saheb’s explanation?

Answer: The author advised saheb to attend a school instead of searching for gold in the garbage.But the advice sounded hollow because there was no school in the neighborhood of saheb.

3.Why does the advice sound hollow?

Answer: The advice of the author sounded hollow because there was no school in the neighborhood of aheb. The author made a promise to build a school half-jokingly, But she could not fulfill the promise.

4.Why isn’t Saheb wearing ‘chappals’?

Answer: The genuine reason behind Saheb not wearing chappals was the lack of
money to buy a pair of chappals. But an excuse goes as it was not lack of money but
it was a tradition to stay barefoot.

5.Why is the probable reason behind such an explanation?

Answer: The reason behind not wearing chappals was that it was a tradition to stay
barefoot. But such an explanation was just an excuse given to hide the grip of
poverty.
6.Where does Saheb work after giving up rag picking?

Answer: After giving up rag picking, Saheb got into a tea stall down the road, where
he used to get Rupees Eight Hundred a month and all his meals.


8.How did Saheb get the shoes he is wearing?

Answer: Saheb was wearing an old pair of tennis shoe, which were actually some
discarded shoes of some rich sons who might have discarded those shoes because
they had a hole’


9.Does Saheb like his job? Why or why not?

Answer: No, Saheb does not like his new job.
Even though he was getting a good pay and all his meal, he was not content in his
job because he remained no more his own master.

10.What is the change seen now in the temple and the town of
Udipi?

Answer: 
The temple in the Udipi met tremendous changes. Many a years ago the son of a priest used to pray for a pair of shoes. But now the son of the new priest used to have shoes, used to study in good school.

11.What did the man from Udipi pray for at the temple as a young boy?

Answer: The man from Udipi prayed for a pair of new shoes at the temple as a young
boy.

12.Who are the inmates of Seemapuri?

Answer: The inmates of Seemapuri are the illegal migrants from Dhaka of
Bangladesh who came from Bangladesh back in 1971.

13.Why don’t children like Saheb ever give up hope?

Answer: The children like Saheb never give up hope because their lives were
empty and they had nothing to lose. So every day they wake up with new dreams,
their lives had more of hopes than anything else.

14.“Garbage to them is gold.” Why does the author say so about the rag pickers?

Answer: Garbage dumps used to be the source of livelihood for the elders of
Seemapuri. Whereas it used to keep hidden wonders i.e. wrapped gifts every
morning for the boys like Saheb. He might find a rupee or even a ten rupee note.
The hope for finding more every morning used to give new thrill of excitement
to Saheb.

15.How does one survive in Seemapuri?

Answer: The lives of Seemapuri are painful, and full of struggle. The only Answer of survival in Seemapuri was rag picking. In fact, the place was a
dwelling place for 10,000 rag pickers, who live miserably in structures of mud
with roofs in tin and tarpaulin.


Long Question's Solution (Mark 3)

1. What kinds of bangles are made in Firozabad?

Answer: They are made several colours of rainbow such as sunny gold, paddy green, yellow, sky blue, royal blue, red, orange and many more of coloures are being manufacture by small children, who are forced to work in their childhood.

2. What are the two different worlds in Firozabad?


Answer: There are two distinct and diverged worlds in Firozabad. In one world,
the people like Mukesh’s family and others live in the continuing bondage of
poverty. And the other world is composed of Sahukars and middlemen who
spread the trap of bondage of poverty.

3. Why is Mukesh’s dream a mirage?

Answer: The people of Firozabad are trapped in the bondage of poverty. To earn
their bread, they work in glass factories. They are put into the trap by the Sahukars
and the middlemen. So the years of mind numbing toil have killed all initiative
and the ability to dream. So Mukesh’s dream is a mirage.

4. What is the significance of bangles in an Indian -society?

Answer: The bangles hold a sacred position in Indian society. The bangles are treated
special for married women. The bangles symbolize an Indian woman’s suhaag,
auspiciousness in marriage.

5. Why doesn’t Mukesh ever dream of flying a plane?

Answer: One can dream of what he or she is surrounded by. Mukesh developed a
dream to become a motor mechanic by looking at the cars moving through the streets
of Firozabad. But only a few aero planes fly through the sky of Firozabad.

6. What kinds of bangles are made in Firozabad?

Answer: In Firozabad, glass bangles are made which are of different colors.
Multicolor spiral bangles of sunny gold, paddy green, royal blue, pink, purple and
others are crafted in Firozabad.

7. Why does Mukesh’s grandmother believe that a ‘god-given lineage’ can never
be broken?

Answer: The art of making bangles is an ancestral craft for the people of Firozabad.
So they believe it’s a god given lineage and they do not want to break the custom.
The skill of making bangles helps to earn bread for them. So Mukesh’s grandmother
believes that the god given lineage cannot be broken.


8. Why do the children in Firozabad often lose their eyesight even before they
become adults?

Answer: The children in Firozabad often lose their eyesight even before they become
adults because they work in bangle factories from a very tender age. The working
environment of the bangle factories is drastic, unhygienic and they have to work in
the low light areas sitting before hot furnaces.

9. who is Mukesh?

Answer: Mukesh is the son of a poor bangle maker in Firozabad, where every other family is engaged in making bangles. His poor father has failed to renovate his house or send his two sons to school.

10. Where does mukesh lived?

Answer: Mukesh lives in Firozabad.

11. Why is Mukesh proud to take the author to his home ?

Answer: Mukesh proud to take the author to his home Because his house was rebuild.

12. Who is in charge of Mukesh’s house hold?

Answer: The wife of mukesh’s elder brother was in charge of Mukesh’s house hold.

13. What is the ‘karam’ of Mukesh’s father according to his grandmother?

Answer: According to his grandmother working in the glass factory is the ‘karam’ or destiny of Mukesh’s father.

14. What was Mukesh’s dream? Did he achieved his dream?

Answer: Mukesh’s dream is to become a motor-mechanic. It is no doubt difficult for mukesh to achieve his dream,as he tour between his desire and his family tradition, which he can not escape.

Besides, he has to face a number of obstacles in the form of sahukars, middelemen, law makers, politicians etc. However, he will to work hard,and his strong determination could make him achieve his dream.

15. How is Mukesh attitude towards his situation different from that of saheb Why?

Answer: Mukesh’s attitude was much different from that of saheb. Mukesh was optimistic about a bright future unlike saheb. Saheb had simple dreams. But mukesh had a clear dream of becoming a motor mechanic and he was very determined to fulfill thid dream.

16. Who is Savita?

Answer: In the chapter ‘Lost Spring’ by Aness Jung, Savita is a young,Unmarried girl

who belongs to a family of a bangle makers in Firozabad. In thise chapter author say that she sits alongside an elderly women, soldering pieces of glass, As her hands move mechanically like the tongs of a machine.
17. Why should child labour be eliminated and how?

Answer: Child labour should be eliminated because it takes away from the child his childhood and take the prospect of elementary education.Moreover since the child labourers are cheap, and consequently engaged in hazardous and dangerous employment, they are often vlunerable to mental and physical illness.

Comments

Popular posts from this blog

Explain the Role of ‘Justice Party’ in Boycotting of Council Elections | bzziii.com

answer source Question Read the source given below and answer the questions that follows: Source : The Movement in the Towns The movement started with middle-class participation in the cities. Thousands of students left government-controlled schools and colleges, headmasters and teachers resigned, and lawyers gave up their legal practices. The council elections were boycotted in most provinces except Madras, where the Justice Party, the party of the non-Brahmans, felt that entering the council was one way of gaining some power–something that usually only Brahmans had access to. The effects of non-cooperation on the economic front were more dramatic. Foreign goods were boycotted, liquor shops picketed, and foreign cloth burnt in huge bonfires. The import of foreign cloth halved between 1921 and 1922, its value dropping from Rs. 102 crore to Rs. 57 crore. In many places merchants and traders refused to trade in foreign goods or finance foreign trade. As the boycott movement spread

Arun and Vijay Are Partners In A Firm Sharing Profits And Losses In The Ratio of 5:1, Machinery Reflected In The Balance Sheet Is Overvalued - Bzziii.com

Arun and Vijay are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5:1.  Balance Sheet (Extract)  Liabilities Amount (Rs.) Assets Amount (Rs.) Machinery 40,000 If the value of machinery reflected in the balance sheet is overvalued by 33 `1/3`%, find out the value of Machinery to be shown in the new Balance Sheet:  (A) ₹ 44,000  (B) ₹48,000  (C) ₹ 32,000  (D) ₹30,000  SOLUTION (D) ₹30,000  Explanation: Machinery is overvalued Value by 33 `1/3`% of 40,000 Here, 33 `1/3`% as a fraction = `\frac{33\frac{1}{3}}{100}` Converting the mixed fraction to an improper fraction, we get = `\frac{\frac{100}{3}}{100}`  = `100/300` Simplifying this, we get = `100/300` = `1/3` = `100/300` of z = 40,000-z Because, 40,000 is overvalued Value, we will minus the real value from 40,000. = `"100x"/"300"` + `"300z"/"300"` = 40,000 = `"400z"/"300"` = 40,000 = 40,000 `\times` `300/400` = z ∴ z = 30,000 4 5

Choose the Option that Best Captures the Central Idea of the Passage From the Given Quotes -Bzziii

Hector Plus Specs, Features and Price The MG Hector Plus has 1 Diesel Engine and 1 Petrol Engine on offer. The Diesel engine is 1956 cc while the Petrol engine is 1451 cc . It is available with Automatic & Manual transmission.Depending upon the variant and fuel type the Hector Plus has a mileage of . The Hector Plus is a 6 seater 4 cylinder car and has length of 4720mm, width of 1835mm and a wheelbase of 2750mm.mg hector plus horsepower is 105 to 125 kW MG Hector Plus is currently available in Petrol and Diesel engines. The 1451 cc Petrol engine generates a power of 141bhp@5000rpm and a torque of 250nm@1600-3600rpm. The 1956 cc Diesel engine generates a power of 167.67Bhp@3750rpm and a torque of 350nm@1750-2500rpm. MG Hector Plus is available in both Automatic & Manual transmission. In configurations, MG Hector Plus has a dimensions of 4720 mm in length, 1835 mm in width and 1760 mm^3 mm in height. Choose the option that best captures the central idea of the passage from